Benu Apotheek Haren is gevestigd aan de Rijksstraatweg in Haren.
Folgert Haverdings, is zoals de Amerikanen het zouden noemen: ‘The man in charge’ bij Benu Apotheek Haren. Hij is gevestigd apotheker en in het Harense filiaal eindverantwoordelijke voor zowel de bedrijfsvoering als de farmaceutische zorgverlening. Folgert: “Ik ben het eerste aanspreekpunt voor de inspectie op inhoudelijk beleid. Als er hier fouten gemaakt worden, komen ze bij terecht.”
“Over de overige rollen die ik vervul zoals personeelsmanagement, financieel beleid en beheer van het pand leg ik rekenschap af aan het hoofdkantoor. Ik ben dus eigenlijk een manusje-van-alles met verschillende taken en verantwoordelijkheden.” Hij vertelt het met een lach.
De apotheker is een belangrijke spil in het gehele behandeltraject van een cliënt. Hij of zij zorgt er voor dat de cliënt op het juiste moment, het juiste geneesmiddel krijgt in de juiste hoeveelheid die past bij zijn of haar behandeling. Folgert legt uit: “In principe komen de meeste medicijnen tegenwoordig in kant en klare doosjes binnen. Waarom kan de cliënt die dan niet zelf uit een schap pakken zoals bij een supermarkt? Maar het is geen Nutella die je op je boterham smeert. Daar maakt het niet uit hoe dik je het erop smeert. Bij een zalf of medicijn is de dosering wél belangrijk.”
“De apotheek zorgt voor uniforme vastlegging, waar anderen weer op terug kunnen vallen. Daarnaast bewaken we de situatie van de cliënt. Als je bijvoorbeeld niet goed kunt slikken, kun je geen grote pillen innemen. Wij bepalen niet welk pad een behandelaar ingaat, maar zijn wel de back-up om te kijken of dat pad past bij de situatie van de cliënt.”
“Om zeker te weten dat we op één lijn zitten, hebben we heel veel overleg met huisartsen, medisch specialisten, verpleegkundig specialisten en soms zelfs diëtisten. Als er vragen zijn, of twijfels, nemen we direct contact op. Regelmatig overleg is een voorzorgsmaatregel om calamiteiten te voorkomen.”
“In het geval van een eenvoudige blaasontsteking is het verstrekken van een medicijn nog niet zo spannend. Maar als iemand al tien medicijnen slikt, wat is dan het effect van dat elfde medicijn voor die blaasontsteking? Situaties veranderen steeds en ook de reactie van de cliënt op de medicijnen kan veranderen door een extra pil voor te schrijven.”
“Daar komt nog bij dat met de aangescherpte privacyregels je er niet blind op kunt vertrouwen dat de behandelaar alle benodigde informatie heeft. Als van de zes specialisten slechts vijf toestemming hebben om informatie te delen, kan dat al een vertekend beeld opleveren.”
Daarom is automatiseren een belangrijk punt voor Folgert. “Ons streven is om de automatiseringsprocessen zodanig te laten verlopen dat het werk uit handen neemt in plaats van nieuw werk creëert. We willen de juiste methodes en computerintelligentie zo optimaal mogelijk inzetten. Ik heb een hekel aan briefjes heen en weer schuiven. Het is 2018. Dat willen we niet meer en hoeft ook niet meer. Maar we kunnen niet iedereen verplichten dezelfde software te gebruiken, dus het gaat met vallen en opstaan.”
Benu Apotheek Haren zit aan de Rijksstraatweg, in een pand dat al ruim 40 jaar dienst doet als apotheek. Het filiaal behoort tot Benu Groep: een Europees concern met een zelfstandige tak in Nederland. De Benu Groep is weer eigendom van het Duitse Phoenix International, een belangrijke speler in de farmaceutische dienstverlening.
Folgert: “De Benu – of Benoe zoals je het eigenlijk uitspreekt – is een mythische Egyptische vogel die iedere dag opnieuw geboren wordt. Het is de voorloper van de feniks, de eveneens mythische vogel die aan het eind van zijn leven in vlammen opgaat en herrijst uit de as. De naam is dus een symbolische verwijzing naar het moederbedrijf. Ik vind het wel een aardig grapje.”
Een van de mooiste aspecten van het vak vindt Folgert dat mensen dankzij een juiste combinatie van medicijnen toch nog zo optimaal mogelijk van het leven kunnen genieten. Folgert: Medicijnen zijn heel effectief. Ze kunnen enorm bijdragen aan de kwaliteit van leven. Ziektes en klachten waar we vroeger dood aan gingen worden nu genezen of jarenlang onderdrukt. Neem bijvoorbeeld Aids. Vroeger ging je dood als je het virus had. Nu kun je, met een goede therapietrouw en de juiste pillen, wel zeventig worden als je het virus oploopt. Ook in de pijnbestrijding kunnen medicijnen veel betekenen. Van een goede behandeling zie je mensen echt opknappen!”