Jacob

Wie?

Jacob Alserda, sinds 2010 eigenaar van modezaak Jacob aan de Meerweg in Haren, groeide op tussen mode en textiel. Zijn ouders waren jarenlang eigenaar van het succesvolle textielbedrijf Trico Smid. Op het hoogtepunt telde het bedrijf zeven filialen, onder andere in Haren.

Jacob vertelt: “Ik heb zelf altijd gewerkt in diverse exclusieve herenmodezaken. Uit Haren kreeg mijn vader op een gegeven moment de vraag of hij het niet zag zitten om terug te komen. Ik wilde graag voor mezelf beginnen, dus toen ben ik hier in hun voetsporen getreden. Maar wel onder mijn eigen naam en met een iets ander concept.”

Wat?

Jacob vertelt: “Ik werk volgens een moeder/ dochter concept. In de winkel heb ik mooie artikelen voor moeder, maar dochter moet hier ook kunnen slagen. De mode is dus een mix van ‘jonge’ items met wat klassiekere kleding. De kledingsmaak van de ‘oudere’ generatie verandert trouwens in snel tempo dus dat onderscheid wordt steeds kleiner.”

Belangrijke kledingmerken zijn RABE en Le Comte, in het najaar wordt dit aangevuld met het Amerikaanse merk Liverpool met mooie stretch jeans en het Duitse merk Sommermann voor shirts en blouses.

Veel klanten komen ook voor de nachtkleding en ondermode die Jacob verkoopt. “Zowel voor mannen als vrouwen verkoop ik een mooie kwaliteit ondergoed, pyjama’s en kamerjassen. Van een tikje klassiek tot modieuze items voor de jongere doelgroep. Bijvoorbeeld een sportieve shortama of soepele boxershort voor de heren. Belangrijke merken zijn Schiesser, Mey, Ten Cate, Sloggi en Beeren.

Voor de dames heeft Jacob een ruime keuze uit diverse nachthemden en pyjama’s van merken als Charmor, Schiesser, Egatex en Ringella. “De nachtkleding van Ringella is bijna altijd gemaakt van 100% katoen en heeft vaak een modieuze print voor een zeer betaalbare prijs. Egatex is een prachtig merk uit Spanje! Zowel nachtkleding als ochtendjassen zijn gemaakt van hoogwaardige stoffen en hebben mooie prints. Charmor is de wat luxere variant onder de nachtkleding met soepel vallende stoffen en stijlvolle prints. Qua prijs zit Schiesser daar tussenin, dus zo heb ik voor ieder wat wils.”

Maar ook voor beenmode van Hudson of Kunert, linnen en huishoudelijk textiel kan de klant bij Jacob terecht.

Waar?

Het pand aan de Meerweg was eerder een woonhuis. Jacob liet het naar zijn eigen wensen verbouwen tot de ruime winkel die het nu is. Ook het interieur en de aankleding heeft hij zelf tot stand gebracht. “Ik doe eigenlijk alles zelf in de winkel. Inkoop, verkoop, etaleren. Natuurlijk had ik tijdens de verbouwing regelmatig overleg met de interieurdesigner, maar alles is precies zo gemaakt als ik in gedachten had.”

Hoe?

Veel van de klanten komen bij Jacob dankzij mond-op-mondreclame of omdat ze al op een andere manier een band met hem hadden. “Ik kende zelf natuurlijk nog veel mensen uit de tijd dat ik in diverse kledingwinkels werkte en dankzij mijn ouders komen ook veel mensen hier binnen. Dat zijn de mensen die zoekende waren toen Trico Smid uit Haren vertrok. Zij zoeken dat vertrouwen weer op.”

Dankzij de goede service en de merken en producten die elders niet (meer) verkocht worden, blijven de klanten komen. Jacob: “Waar veel vraag naar is, zijn de broeken met rondom elastiek. Ik heb veel modellen: ze zijn er tegenwoordig zelfs in 5-pocket jeansmodel. Verder ben ik altijd oprecht naar de klanten toe. Ik zeg wat ik denk. Ook als ik iets niet mooi vind staan, dit wordt over het algemeen erg gewaardeerd door de klant.

Waarom?

“Het leukste van dit vak is de omgang met mensen. Ik heb een hele leuke klantenkring en ga ver in de service die ik verleen. Ik ga ook naar klanten toe. Als ze zelf niet in de gelegenheid zijn om mijn winkel te bezoeken, mogen ze altijd bellen of mailen voor een afspraak!”

Ik ken complete kledingkasten uit mijn hoofd. Een vrouw wilde eens een blouse  bij me kopen. Toen zei ik: die heeft u  al. Zij geloofde me niet, maar ging toch eerst in haar garderobe kijken. Toen ze terugkwam moest ze bekennen dat ik het bij het juiste eind had.” Het verhaal wordt met een lach verteld.

Sowieso heeft Jacob veel lol met zijn klanten. “Er kwam eens een vrouw mopperend uit de kleedkamer. Ze vond het model broek die ze aanhad helemaal niets. Ik bekeek het geheel eens even en zei toen: Het zou al enorm schelen als je hem goed om aan zou doen. Ze had hem gewoon achterstevoren aan! Je begrijpt dat we daar flink om in een deuk hebben gelegen.”

 

 

 

Openingstijden

Maandag13.00 - 17.30
Dinsdag09.30 -17.30
Woensdag09.30 -17.30
Donderdag09.30 -17.30
Vrijdag09.30 -17.30
Zaterdag09.30 - 17.00

Contact informatie

Meerweg 13
9752 JA Haren

050 – 53 48 222

www.jacobmode.nl