Tia Mode

Wie?

Tia en Cees van Nieuwenhuyzen zijn de eigenaren van Tia Mode aan de Rijksstraatweg. Het echtpaar heeft het bedrijf al twintig jaar, maar Cees is pas de laatste paar jaar actief op de werkvloer. Tia is de naamgever en draaiende motor achter het bedrijf. Net als Tia heeft Cees een achtergrond in de mode.

Wat?

Louna, Vegas, Lulu H, La Rocca, Angelle Milan: het zijn enkele van de kledingmerken die Tia verkoopt. Maar tijdens de inkoop kijkt ze verder dan alleen haar vaste merken. Tia vertelt: “Ik kijk vooral naar kwaliteit, de materialen, hoe de stof valt. Dat vind ik belangrijker dan een merk. Tijdens het seizoen ga ik iedere veertien dagen op inkoop. Dan laat ik me verrassen door wat ik tegenkom.”

Tia kiest heel bewust voor de ‘kleine’ merken en betaalbare kleding die niet overal te koop is. “Alle bekende merken worden verkocht in Haren. Wij onderscheiden ons juist door voor andere kleding te kiezen. Daardoor komen hier veel vrouwen die over het algemeen iets meer durven dan het modebeeld voorschrijft. Ze vinden méér leuk dan alleen de standaard items.”

Naast kleding heeft Tia ook accessoires in haar assortiment. Zo heeft ze al vanaf het begin af aan een mooie collectie van het sieradenmerk Squadra Blu in huis. “Dit is misschien een beetje een duurder merk. Maar het zijn tijdloze ontwerpen met een goede kwaliteit. Deze sieraden geef je over twintig jaar aan je kleindochter! De horloges van Oozoo hebben we al vijftien jaar en worden veel verkocht.”

Waarom?

Zoals gezegd kiest Tia bewust voor onderscheidende kleding. Ze vertelt: “Na 35 jaar in het vak zie je toch veel dezelfde items. Vooral de grote merken zijn heel behoudend. Dezelfde jasjes in een ander stofje. Ik probeer tijdens de inkoop altijd te kijken naar wat ik zelf mooi vind of waarvan ik weet dat mijn klanten het mooi vinden. Daardoor krijg je een eigen stijl.”

“Soms komt een klant binnen en dan denk ik bij mezelf: dat mag wel wat pittiger. Als die vrouw dan uiteindelijk de deur uitgaat met een outfit die goed bij haar past én je later hoort dat ze zoveel complimenten heeft gehad… Ja, dat geeft veel voldoening!”

Hoe?

Sommige klanten willen graag onder begeleiding van top tot teen in een nieuwe outfit gestoken worden, anderen gaan liever hun eigen gang. Bij Tia kan het beide. “Een vaste klant van me kan rustig anderhalf uur zonder hulp zoeken en passen om vervolgens met lege handen de deur uit te stappen. Maar vaak komt ze na een tijdje terug en koopt ze toch een paar kledingstukken. Daar heeft ze dan even goed over nagedacht. Het is maar net wat de klant prettig vindt.”

Met haar leveranciers heeft Tia een goed contact. “Als ik iets in de winkel heb hangen wat niet verkocht wordt, gaat het terug naar de leverancier. Zij verkopen het dan bijvoorbeeld weer in het zuiden van het land waar de vrouwen over het algemeen wat kleiner zijn. Zo rouleert de mode door het land.”

Waar?

Tia en Cees kochten het pand aan de Rijksstraatweg eind jaren negentig toen Tia voor zichzelf begon. Voor de overname was hier een bonbonzaak gevestigd. Het winkeloppervlak is vijftig vierkante meter groot.

Verder?

Tia heeft in al die jaren nooit reclame gemaakt voor haar modezaak. Ze vertelt: “Ik heb geen website en ook op Facebook ben ik niet zo actief. Misschien is dat wel een gemiste kans geweest hoor. Maar in dit soort dingen ben ik gewoon niet zo goed.” Toch weet ze haar vaste klanten al jaren aan zich te binden en heeft haar bedrijf de moeilijke jaren overleefd. Een hele prestatie in het huidige internettijdperk.

Alhoewel Tia ziet dat daar ook weer verandering in komt. “Er was een tijd dat iedereen online zijn kleding kocht. Maar veel klanten komen erop terug. Vaak vallen de aankopen toch tegen. Niet de juiste maat, een verkeerde kleur of toch niet zo’n mooie pasvorm: mensen gaan uiteindelijk toch liever weer naar een winkel waar ze kunnen voelen, kijken en passen!”

 

 

 

Openingstijden

Dinsdag10.00 - 17.30
Woensdag10.00 - 17.30
Donderdag10.00 - 17.30
Vrijdag 10.00 - 17.30
Zaterdag10.00 - 17.00

Contact informatie

Rijksstraatweg 172
9752 BN Haren

050 – 534 57 64

tiamode@outlook.com
F: @Tia Mode